Ciasto z buraków jest dla mnie WIELKIM odkryciem :) musicie koniecznie spróbować! jaki ma smak? BAJKA! jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach!
1 godz. 25 min
Składniki:
składniki na tortownicę o średnicy 21cm.
375 g ugotowanych i obranych buraków (ok. 2 średnie sztuki)
300 ml oleju rzepakowego
5 jajek średniej wielkości
275 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
200g brązowego cukru
3 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tutaj )
szczypta soli
+ masło do wysmarowania formy i odrobina mąki do jej posypania
Czekoladowe cudo czyli ciasto z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 21cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C funkcja góra/dół + termoobieg. Buraki ugotujemy, kroimy w kostkę, umieszczamy razem z olejem i ekstraktem waniliowym w misce i blendujemy dokładnie na gładką masę. Następnie bierzemy mikser i dodajemy kolejno jajka, dokładnie mieszając do połączenia składników. W drugiej misce przygotowujemy: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i szczyptę soli – wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą łączymy. Do składników suchych wlewamy naszą buraczaną masę i mieszamy szpatułką (u mnie sylikonowa) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy i piec ok. 75 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gdy będzie zimne, zdejmujemy obręcz i przygotowujemy polewę: Zagotowujemy w rondelku odrobinę wody – na rondelku stawiamy szklaną miskę, a do miski wkładamy połamane obie czekolady. Rozpuszczamy je dokładnie w kąpieli wodnej i jeszcze gorącą smarujemy nasze ciasto. Dzięki temu, że ciasto zawiera w sobie olej, długo zachowuje świeżość. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej – najlepiej przykryte (u mnie w szklanej paterze).
Komentarze