Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (klik), ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości, dodając pod koniec cukier puder, cukier trzcinowy, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec do masy wsypać mąkę pszenną, kakao i szczyptę soli, ponownie zmiksować.
Z ciasta zagnieść rękami kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.
Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 st.C.
Ciastka piec przez ok. 12-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do zastygnięcia. Nie ściągać ich od razu z blaszki! Będą bardzo miękkie, ale po kilku minutkach stwardnieją.
Ostudzone ciastka wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo ciastka można polać czekoladą rozpuszczoną z masełkiem w kąpieli wodnej. Smacznego!
Komentarze