Czekoladowe burgery

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Zbliżają się Walentynki a ja mam dla Was coś niesamowitego! Słodkie burgery pełne zdrowych składników. Bułeczki są czekoladowe, mięciutkie wypełnione kremem z daktyli i gorzkiej czekolady z owocami. Użyłam pomarańczy i banana a całość posypałam chrupiącym surowym kakao. Dobrze smakowałby tu plaster ananasa czy plasterki truskawek. Można bawić się smakami. Kiedy się je zjada czujesz, że jesz coś zdrowego a zarazem słodkiego. Świetne na śniadanie, do lunchbox'u i na Walentynki. Krem daktylowy możecie zrobić kilka dni wcześniej, a burgery zagnieść rano lub wieczorem i schować do lodówki jeśli to ma być śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Krem daktylowo -czekoladowy

    150 g daktyli ( najlepiej medjool)

    100 g gorzkiej czekolady np. 70%
    Ciasto na słodkie czekoladowe burgery:

    na 6 sztuk



    250 g mąki orkiszowej jasnej

    1/2 kostki drożdży ( dałam 21 g. miałam mała kostkę ważącą 42 g) lub 1/2 opakowania suchych drożdży czyli jakieś 4 g.)

    2 czubate łyżki dobrego kakao

    szczypta soli

    1-2 czubate łyżki cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu

    aromat np. rumowy

    80 -100 ml mleka/ napoju migdałowego

    40 ml oleju

    1 łyżka rodzynek ( jeśli lubisz)

    jajo

    1 żółtko do posmarowania, rozbełtane z odrobiną zimnej wody

    owoce i posypki np. mięta lub melisa
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Czekoladowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Daktyle zalewamy wodą na kilka godzin. Medjool szybko miękną, te zwykłe wymagają kilku godzin aż staną się miękkie.

    Kiedy daktyle są miękkie odsączamy je na sicie a gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy daktyle i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do czystego słoiczka. Zakręcamy kiedy przestygnie.

    Burgery: Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać razem z kakao. Do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać cukier, szczyptę soli, aromat, rodzynki, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (60-90 minut). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 80 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ok. 20 min. Przestudzone bułki przekroić na pół i uzupełnić dodatkami. Każdą połówkę bułki posmarować kremem daktylowo- czekoladowym, położyć plaster pomarańczy, ananasa, kilka plastrów banana, posypać np. surowym kakao i przykryć górną częścią bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Gorzka czekolada Kakao Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować