Ciasto czekoladowa śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na stolnicy. Dodajemy 5 żółtek i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki a resztę rozwałkowujemy i układamy w blaszce o wym. 38x22cm.
2.Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy je gęsto na cieście.
3.Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Masę mieszamy i wykładamy równomiernie na śliwkach.
4.Ciasto z lodówki rozwałkowujemy, kroimy paski i układamy na wierzchu w kratę. Pieczemy ok 50-60 min. w piekarniku rozgrzanym do temp ok 200 stopni.
Porady
Nie musimy słodzić śliwek, ponieważ czekoladowa pianka jest wystarczająco słodka. Chyba że ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to może posypać owoce cukrem.
Komentarze