Ciasto czekoladowa śliwka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prosty przepis na dużą blachę słodkości. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki krupczatki
    kostka margaryny
    5 łyżek cukru
    5 jajek
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 12 lub 18%
    Czekoladowa pianka:
    1 szkl.cukru
    2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru)
    ok. 1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Beza

Ciasto czekoladowa śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na stolnicy. Dodajemy 5 żółtek i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki a resztę rozwałkowujemy i układamy w blaszce o wym. 38x22cm.
  • 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy je gęsto na cieście.
  • 3. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Masę mieszamy i wykładamy równomiernie na śliwkach.
  • 4. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy, kroimy paski i układamy na wierzchu w kratę. Pieczemy ok 50-60 min. w piekarniku rozgrzanym do temp ok 200 stopni.

Porady

Nie musimy słodzić śliwek, ponieważ czekoladowa pianka jest wystarczająco słodka. Chyba że ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to może posypać owoce cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować