Torcik z musem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wychodzi z tego wysokie ciasto. Świetnie nadaje się na tort.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jajek
    1,5 szkl. cukru
    2 szkl mąki
    kisiel cytrynowy
    3 dag maku
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa dyniowa:
    1 kg dyni
    2 galaretki pomarańczowe
    Krem 1:
    250ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka wiśniowa
    Krem 2:
    250ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie ciasta: z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukry i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i mak. Wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (najlepiej 38x26cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180st. C. Przekrawamy na 3 części.
    2. Masa dyniowa: dynię obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy w garnku do miękkości. Pod koniec dodajemy galaretki pomarańczowe.
    3. Krem 1: wiśniową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. 250ml śmietanki ubijamy mikserem, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki dajemy jeszcze ciepłą galaretkę wiśniową. Miksujemy.
    4. Krem 2: cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. 250ml śmietanki ubijamy mikserem, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki dajemy jeszcze ciepłą galaretkę cytrynową. Miksujemy.
    5. Na pierwszy biszkopt wykładamy masę dyniową, na nią krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy masę, krem i trzeci placek.

Porady

Do dekoracji torciku możemy pozostawić trochę masy lub wystarczy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować