Torcik z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowanie ciasta: z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukry i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i mak. Wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (najlepiej 38x26cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180st. C. Przekrawamy na 3 części.
2. Masa dyniowa: dynię obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy w garnku do miękkości. Pod koniec dodajemy galaretki pomarańczowe.
3. Krem 1: wiśniową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. 250ml śmietanki ubijamy mikserem, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki dajemy jeszcze ciepłą galaretkę wiśniową. Miksujemy.
4. Krem 2: cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. 250ml śmietanki ubijamy mikserem, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki dajemy jeszcze ciepłą galaretkę cytrynową. Miksujemy.
5. Na pierwszy biszkopt wykładamy masę dyniową, na nią krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy masę, krem i trzeci placek.
Porady
Do dekoracji torciku możemy pozostawić trochę masy lub wystarczy posypać cukrem pudrem.
Komentarze