Domowe czekoladki o niezaprzeczalnie walentynkowym charakterze, z pysznym, aksamitnym, mocno malinowym wnętrzem. Idealny słodki podarunek od serca dla ukochanej osoby...
Składniki:
Na 12 sztuk:
150 g czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
NADZIENIE:
8 łyżek cukru kryształu
35 ml śmietany kremówki 30%
25 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki dżemu malinowego
silikonowe foremki na czekoladki (lub do lodu)
Czekoladki z nadzieniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Produkcję domowych czekoladek najlepiej zacząć od tzw. temperowania czekolady. Dzięki temu czekoladki będą rozpuszczały się dopiero w buzi, a nie w dłoniach, a czekolada nabierze pięknego połysku.
Do metalowej lub żaroodpornej miski wrzucamy 100 g drobno połamanej czekolady. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (tzw. "kąpiel wodna") i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady i osiągnięcia temperatury ok. 45 stopni. Miskę z czekoladą odstawiamy na ok. 7-8 minut do ostygnięcia i po tym czasie dodajemy resztę połamanej czekolady (czyli 50g). Miskę znowu umieszczamy nad garnkiem z wodą, ponownie podgrzewamy, tyle że tym razem już tylko do ok. 30 stopni.
Jeśli nie mamy termometru kuchennego, czynność tą robimy po prostu na wyczucie.
2.Silikonowe foremki na czekoladki dokładnie wysmarować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie smarujemy foremki trzykrotnie).
3.NADZIENIE:
Do rondelka wsypać cukier, dodać śmietankę, wodę i szczyptę soli. Wszystko podgrzać, rozpuścić i zagotować. Gotować ok. 2 minuty, mieszając. Po tym czasie dodać masło, sok z cytryny i dżem.Wymieszać. Gotować wszystko ok. 5 minut, mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Chłodnym nadzieniem nadziać czekoladki (można użyć szprycy lub strzykawki). Zalać czekoladą, tworząc spód czekoladki. Wstawić do lodówki.
Komentarze