Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto kruche:
600g mąki
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera (może być z wiaderka)
1 szklanka cukru
150g masła
6 łyżek mleka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń waniliowy
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
Aromat cytrynowy - opcjonalnie
Cytrynowy sernik gotowany na kakaowych ciastach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Suche składnik przesiać przez sitko i razem z masłem posiekać nożem. Następnie dodać jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, rozwałkować, przełożyć do blaszki i każdy placek piec osobno, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15minut.
2.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Zimne placki przekładać gorącą masą serową. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosu.
Komentarze