Cytrynowy Odrywaniec

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony w starym zeszycie. Bardzo długo zbierałam się by upiec to ciasto. Zdecydowanie zbyt długo ! Ciasto jest wyśmienite. Podczas pieczenia wydobywa się cudowny aromat … A ciasto jest niezwykle smaczne. Powstrzymywałam się by nie skubać go zaraz po wyjęciu z piekarnika

Składniki:

  • Składniki:

    350 g mąki pszennej

    50 g cukru

    14 g drożdży świeżych

    szczypta soli

    1/3 szkl mleka 3,2 %

    55 g masła

    1/4 szkl wody

    2 duże jajka

    Dodatkowo:

    1/2 szkl cukru

    4 łyżki startej skórki z cytryny

    55 g rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowy odrywaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnuszka dodać mleko i masło. całość postawić na małym gazie aż do rozpuszczenia masła. Dodać wody

    2. Przygotować rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki(z tych 350g), 2 łyżek cukru(z tych 50g) i mieszanki mleka, masła i wody. ODstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – ja zawsze podgrzewam jedną płytkę grzewczą na kuchence, wyłączam ją i stawiam na to miskę z rozczynem

    3. Do miski dodać mąkę, cukier, jajka, sól, rozczyn . Wyrabiac mikserem aż ciasto będzie gładkie. Następnie ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. I wyrabiać ręcznie aż ciasto będzie miękkie jak plastelina i nie będzie kleiło się do rąk.

    4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    5. Cukier (1/2 szkl) mieszamy ręcznie ze skórką z cytryny. A masło rozpuścić w rondelku

    6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 60 x 35 cm , a następnie pokroić na 5 poprzecznych prostokątów. Każdy pas posmarować masłem .

    7. Pierwszy pas posypujemy częścią cukru ze skórką, przykrywamy drugim pasem i tak dalej kończąc na warstwie cukru.

    8. Pas kroimy na 6 równych kwadratów. I układamy je na sztorc w wysmarowanej masłem keksówce (22×12 – można większa i lukę wypełnić np małą foremką )

    9. Ciasto przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ponownego wyrośnięcia

    10. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować