Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe ciasto, w nieco innej formie. Można użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich w ogóle. Ja wykorzystałam jesienne jabłka.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    400g mąki pszennej,
    30g świeżych drożdży,
    100ml wody,
    50ml mleka,
    60g masła lub margaryny,
    szczypta soli,
    2 jajka,
    3 łyżki cukru,
    łyżka cukru waniliowego.

    Nadzienie:
    50g masła,
    2 jabłka,
    3 łyżki cukru,
    łyżka cynamonu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty.
  • 2. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut.

    Piec około 40 minut w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować