Wszyscy zajadający się tym ciastem stwierdzili, że jest to ciasto oszukane, ponieważ na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest przełożone jabłkami - nic bardziej mylnego!
Cytrynowiec inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wlać na formę do pieczenia.
Piec w temp. 160-180'C około 30-40 min.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt tak, aby uzyskać dwa placki.
2.MASA:
Do rondelka wlewamy 2 niepełne szklanki wody, sok z cytryn oraz wsypujemy cukier. Trzymamy na małym ogniu. Odlewamy z tego szklankę "wywaru", a resztę gotujemy.
W "wywarze" należy rozmieszać 3 budynie i wlać ponownie do rondelka. Zagotować wszystko razem.
Powstałą masę należy odstawić z ognia i rozpuścić w niej kostkę masła, ciągle mieszając (ucierać).
3.Kiedy składniki się połączą, wylewamy gorącą masę na biszkopt i przykrywamy drugim plackiem.
4.PIANKA:
Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać 1 cukier waniliowy i łyżeczkę cukru pudru.
Wymieszać żelatynę z ciepłą wodą i wlać do śmietany. Ubijać razem.
Komentarze