Zapiekany makaron z serkiem ricotta i cukinią

4.48 (201 ocen)

  • 10 min

Zapiekankę można podawać zarówno jako danie główne jak i jako przystawkę.

  • 10 min

Składniki:

  • makaron - duże muszle
    serek ricotta
    puszka pomidorów
    1 średnia cukinia
    ser parmezan
    2 papryki czerwone
    1 łyżka oleju
    pieczarki
    przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Zapiekany makaron z serkiem ricotta i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy paprykę i razem z pomidorami wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok 15 min do zgęstnienia.
  • 2. Cukinię obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, które przedzielamy jeszcze na pół. Smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na rozgrzanym na patelni oleju przez ok 10 min. Wszystko miksujemy w blenderze.
  • 3. Powstałą masę ponownie przekładamy na patelnię. Kiedy przestygnie dodajemy serek ricotta i pół opakowania parmezanu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku.
  • 4. Do lekko osolonej, gotującej się wody wsypujemy makaron (ok 20 dużych muszli). Makaron nie może zostać rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (al dente) przy odcedzaniu.
  • 5. Spód żaroodpornego naczynia smarujemy sosem pomidorowym. Każdą muszę wypełniamy farszem z cukinii i układamy w rządku. Całość posypujemy parmezanem.
  • 6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190'C na 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować