Zapiekany makaron z serkiem ricotta i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy paprykę i razem z pomidorami wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok 15 min do zgęstnienia.
2.Cukinię obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, które przedzielamy jeszcze na pół. Smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na rozgrzanym na patelni oleju przez ok 10 min. Wszystko miksujemy w blenderze.
3.Powstałą masę ponownie przekładamy na patelnię. Kiedy przestygnie dodajemy serek ricotta i pół opakowania parmezanu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku.
4.Do lekko osolonej, gotującej się wody wsypujemy makaron (ok 20 dużych muszli). Makaron nie może zostać rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (al dente) przy odcedzaniu.
5.Spód żaroodpornego naczynia smarujemy sosem pomidorowym. Każdą muszę wypełniamy farszem z cukinii i układamy w rządku. Całość posypujemy parmezanem.
6.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190'C na 25 min.
Komentarze