Cytrynowa kruszynka

0 (0 ocen)

Mega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować.

Składniki:

  • 6 jaj (380g)
    cukier kryształ- tyle ile ważą jajka
    mąka- tyle ile ważą jajka
    margaryna- tyle ile ważą jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 cytryny

    Lukier:
    30 dag cukru pudru
    1 białko
    sok z 1 cytryny
    1 łyżka gorącej wody

    Posypka:
    10 dag krojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa kruszynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło.
    Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami i polewam resztą lukru. Odstawiam, aż lukier zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować