Cytryniaczki - ciastka cytrynowo-miodowe

5 (166 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasteczka bardzo łatwe do zrobienia. Cytryna z miodem to dobrana para. Zawsze dobrze mieć w pudełku zapas ciastek.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru drobnego
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    mała cytryna
    łyżka sody
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Cytryniaczki - ciastka cytrynowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem w miseczce. Dodać jajka, miód i sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Cytrynę wcześniej dokładnie wyszorować, a najlepiej sparzyć.
    Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić ciasto. Najlepiej na stolnicy. Jeśli jest taka potrzeba można dodać jeszcze mąki, żeby ciasto ładnie się wyrobiło.
    Ciasto podzielić na cztery części i zrobić wałki. Każdy wałek podzielić na małe kawałki i zrobić kulki. Kulki obtaczać cukrem pudrem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
    Po wystudzeniu ciastka przełożyć do pudełka .
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Miód Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować