Cytrusowy tort w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei.
1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
2.2 blat kakowy:
bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
3.3 blat niebieski:
bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, tyle żeby uzyskać odpowiedni kolor, dokładnie mieszamy.( delikatnie) Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
4.Tak przygotowane placki rozkładamy na blacie. Z każdego wycinamy jedną obręcz i kółko. W sposób przedstawiony na zdjęciu. ( mi pomogła pokrywka od garnka i szklanka).
5.Następnie wkładamy na przemian kolorami jeden w drugi. Tak jak na zdjęciu.
6.Tak przygotowane biszkopty odkładamy na czas przygotowania kremu.
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po 1 łyżce masy z jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i likier.
Blaty nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z limoncello i cukrem.
Na każdym rozkładamy krem, nakrywamy kolejnym blatem itd. Całość pokrywamy resztą kremu. Kremu nie będzie zbyt dużo, ale jest dość słodki dlatego ja zrobiłam taką porcję, jeżeli ktoś woli więcej, można zwiększyć proporcje.
Komentarze