Curry drobiowo-kefirowe

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec ciasta i gotować, fascynuje mnie odkrywanie nowych smaków.Łączę przeróżne składniki i na razie moi bliscy są z moich eksperymentów kulinarnych bardzo zadowoleni.

Składniki:

  • ● 2 duże filety z kurczaka
    ● 1 strąk czerwonej papryki
    ● 1 cebula
    ● 3 łodygi selera naciowego
    ● 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
    ● 1 łyżka sosu sojowego
    ● 1 łyżeczka curry
    ● 1 łyżka masła
    ● 2 łyżki oliwy lub oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● ostra papryka w proszku
    Sos:
    ● 250 ml kefiru
    ● 100 ml jogurtu naturalnego
    ● łyżka mąki
    ● 1 łyżka sosu sojowego
    ● 1 łyżeczka curry
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry drobiowo-kefirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry drobiowo-kefirowe 1. Filety z kurczaka myjemy
    i kroimy w sporą kostkę. Cebulę
    kroimy w półplastry, paprykę
    w kostkę, selera w plasterki. Na
    patelni roztapiamy masło i szklimy na złoto cebulę. Dolewamy
    oliwę i wrzucamy selera. Dusimy
    pod przykryciem 5 minut.
    Dodajemy paprykę, skrapiamy
    połową sosu sojowego i dusimy
    na małym ogniu 5 minut. W razie
    potrzeby warzywa podlewamy
    odrobiną wody.
  • Curry drobiowo-kefirowe 2. Na oddzielnej patelni prażymy
    na łyżce oliwy kolendrę.
    Wkładamy pokrojone piersi
    z kurczaka i smażymy do zrumienienia,
    dodając łyżeczkę
    curry, sól, pieprz i ostrą paprykę.
  • Curry drobiowo-kefirowe 3. Mięso przekładamy do warzyw.
    Mieszamy i zalewamy sosem
    przygotowanym z dokładnie
    wymieszanych składników.
    Dusimy kilka minut, aż sos
    zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować