Cukiniowy torcik

0 (0 ocen)

Nie tylko owoce nadają się do przygotowania ciast, deserów, czy lekkich torcików.W mojej kuchni wykorzystuje także cukinie do przygotowania różnego rodzaju słodkości. Torcik jest pycha. Właściwie, jeśli ktoś nie jest wtajemniczony w jego recepturę to trudno odgadnąć, że ta żółta masa jest z cukinii

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt:
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki mąki tortowej,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    Masa cukiniowo-cytrynowa:
    • 2 kg cukinii o żółtej skórce (po usunięciu gniazd nasiennych )
    • 3 galaretki cytrynowe
    • Około 3-4 łyżki cukru do smaku,
    • Ok ¼-1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego do smaku
    Śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody

    Wykończenie:
    • 1 galaretka cytrynowa,
    • 0,5 łyżeczki żelatyny,
    • 0,5 litry wody,
    • Bita śmietana do dekoracji,
    • Biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Cukiniowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt przed pieczeniem 1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Po wyjęciu biszkopt studzimy.
  • pokrojona cukinia 2. MASA CUKINIOWA: Cukinię kroimy kostkę. Pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy by zmiękła.
  • miksowanie 3. Ugotowaną odcedzamy, po czym miksujemy. Cukiniowy mus (wychodzi około 1,5 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy oraz cukier do saku. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wyłożenie 4. Tężejącą wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa stężała.
    Na zastygniętą wylewamy śmietankę.
    ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygnięta masę cukiniowo-cytrynową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
  • wylanie galaretki 5. WYKOŃCZENIE:Galaretkę łączymy z żelatyną i rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą!

Porady

Jeśli jesteśmy w posiadaniu cukinii z zielona skórką, do masy i wykończania należy użyć zielonych galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Galaretka Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować