Pyszny i sycący. Świetne smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. U mnie w domu najbardziej smakuje podany z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: tortownica ok. 18 cm
ok. 750 g młodej cukinii ze skórką starej na tarce o grubych oczkach,
ok. 80 g marchewki obranej i startej na tarce o małych oczkach,
1 średnia cebula drobno posiekana
4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
ok. 150 g kaszy manny,
4 jajka (M),
1 płaska łyżeczka czubrycy zielonej,
na czubku łyżeczki kurkumy, curry,
szczypta świeżo mielonego pieprzu oraz pieprzu cayenne,
½ łyżeczki lubczyku i pietruszki,
olej do smażenia,
sól,
bułka tarta do posypania tortownicy,
Torcik cukiniowy a'la pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą cukinie posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok 30-40 min, najlepiej na sitku. Następnie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.
Cebulę i czosnek podsmaż na ok. 4-5 łyżkach oleju do miękkości.
W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniami, najlepiej ręką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, dokładnie smarujemy olejem i wysypujemy odrobiną bułki tartej, nakładamy powstałą masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 60-70 min. Smacznego!
Komentarze