Torcik cukiniowy a'la pasztet

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny i sycący. Świetne smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. U mnie w domu najbardziej smakuje podany z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 18 cm
    ok. 750 g młodej cukinii ze skórką starej na tarce o grubych oczkach,
    ok. 80 g marchewki obranej i startej na tarce o małych oczkach,
    1 średnia cebula drobno posiekana
    4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
    ok. 150 g kaszy manny,
    4 jajka (M),
    1 płaska łyżeczka czubrycy zielonej,
    na czubku łyżeczki kurkumy, curry,
    szczypta świeżo mielonego pieprzu oraz pieprzu cayenne,
    ½ łyżeczki lubczyku i pietruszki,
    olej do smażenia,
    sól,
    bułka tarta do posypania tortownicy,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Torcik cukiniowy a'la pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik cukiniowy a'la pasztet 1. Startą cukinie posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok 30-40 min, najlepiej na sitku. Następnie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.
    Cebulę i czosnek podsmaż na ok. 4-5 łyżkach oleju do miękkości.
    W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniami, najlepiej ręką.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, dokładnie smarujemy olejem i wysypujemy odrobiną bułki tartej, nakładamy powstałą masę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 60-70 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza manna Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować