Cytrynowy dżem CUKINIOWY

4.49 (202 ocen)

  • 60 min

Cukinii w tym roku pod dostatkiem, więc przejadła nam się już w każdej możliwej formie, poza tą jedną... ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 dość spora cukinia (600 g)
    1 szklanka cukru (200 g)
    1 i 1/2 cytryny
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Cytrynowy dżem cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, pokroić w kostkę.
    Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i zasypać łyżką cukru, dusić do miękkości (ok. 30 min)
  • 2. W tym czasie przygotować cytryny - umyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok.
  • 3. Miękką cukinię zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wstawić z powrotem na mały ogień, wsypać cukier, galaretki, dodać sok i skórkę z cytryn, wymieszać i gotować przez kolejne 30 minut.
  • 4. Gorący dżem przelać do słoików, zakręcić.

Porady

Z podanych proporcji wyszło ok. 750 ml dżemu, co wystarczyło akurat na 1 pełny słoik i jedną porcję "na teraz". Można próbować użyć innych smaków galaretek, zmienią trochę smak i kolor dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukinia Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować