Cukiniowy bochenek

0 (0 ocen)

  • Średni

Wilgotny w środku, z dodatkiem szynki i czosnku, z wierzchu rumiany i chrupiący. Wystarczy tylko posmarować masłem, posypać fetą i zajadać ze smakiem.

  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - woda letnia: 120 mililitrów
    - drożdże instant: 1 łyżeczka
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - ziemniaki srednie: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - szynka: 100 gramów
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    NA WIERZCH:
    - cuknia mała: 0.5 sztuki
    - ser feta: 50 gramów
    - tymianek świeży gałązki: 4 sztuki
    - olej: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Cukiniowy bochenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bochenek z cukinia 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy około 5 minut, odcedzamy. Gdy ostygną tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego tarte ziemniaki, tartą na grubych oczkach cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, kurkumę, sól, pieprz i olej. Całość delikatnie wyrabiamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (moja miała22 x 13cm). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  • Chlebek z cukinią 2. Następnie na wierzch układamy plasterki cukinii, smarujemy je olejem. Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni. Po wyjęciu posypujemy serem feta i układamy gałązki tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Feta Tymianek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować