Cukiniowy bochenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy około 5 minut, odcedzamy. Gdy ostygną tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego tarte ziemniaki, tartą na grubych oczkach cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, kurkumę, sól, pieprz i olej. Całość delikatnie wyrabiamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (moja miała22 x 13cm). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
2.Następnie na wierzch układamy plasterki cukinii, smarujemy je olejem. Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni. Po wyjęciu posypujemy serem feta i układamy gałązki tymianku.
Komentarze