Cukinia z kokardkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go al dente. W tym czasie kiedy woda się gotuje przygotuj sos. Umyj wszystkie warzywa.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, i pokrojoną paprykę w większą kostkę i fasolkę szparagową. Smaż chwilę, aż papryka będzie lekko miękka. Następnie dodaj pokrojoną w pół księżyce cukinię. Wszystko razem podsmaż. Dodaj teraz kostkę i podlej 4 łyżkami wody.
2.W misce wymieszaj śmietanę z 3/4 szklanki wody. Wlej ten sos do warzyw. Dopraw solą pieprzem, oregano i bazylią i rozmarynem. Ugotowany makaron odcedź opłucz zimną wodą i wsyp na patelnię. Wszystko razem wymieszaj. Na wierzch można posypać serem.
Porady
Fasolkę można wcześniej podgotować. Nie będzie taka twarda i chrupiąca.
Komentarze