Cukinia Faszerowana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryż jest produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, doskonałym dla osób w każdym wieku. Ma on wiele składników mineralnych, zwłaszcza fosfor, wapń i magnez. Zawiera także witaminy z grupy B.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
    100g ryżu białego długoziarnistego
    250g mięsa mielonego wieprzowego
    100g startego żółtego sera
    marchewka
    cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz, słodka papryka,majeranek do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą i osuszyć.
  • Cukinia Faszerowana 2. Ryż ugotować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę. Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką.
  • 3. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą. Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym żółtym serem.

Porady

ryż,cukinia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować