Ryż jest produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, doskonałym dla osób w każdym wieku. Ma on wiele składników mineralnych, zwłaszcza fosfor, wapń i magnez. Zawiera także witaminy z grupy B.
Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą i osuszyć.
2.Ryż ugotować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę. Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką.
3.Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą. Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym żółtym serem.
Komentarze