Cukier waniliowy

5 (190 ocen)

  • 2 min

Pierwszy raz zrobiłam gdy znajoma przywiozła mi z Madagaskaru kilka lasek wanilii. Było mi żal je zużyć więc zdecydowałam się na aromatyzację cukru. Kiedy otwiera się słoik uderza nas piękny, słodki aromat wanilii. Nie kupuję już chemicznego cukru waniliNowego, który nie ma nic wspólnego z wanilią.

  • 2 min

Składniki:

  • 500g drobnego cukru
    dwie laski wanilii
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i wyciągami nasionka. Mieszamy je dokładnie z drobnym cukrem. Cukier wsypujemy do szczelnego słoiczka. Wydrążone laski wanilii wciskamy w cukier i pozostawiamy w nim. Już po kilku dniach możemy się cieszyć aromatyczny i zupełnie naturalnym cukrem waniliowym.

Porady

Świeże laski wanilii są miękkie i mięsiste. Jeśli laska jest sucha i z łatwością możemy ja złamać to znak że jest zasuszona. Do aromatyzacji cukru możemy użyć laski która wykorzystywaliśmy do różnego rodzajów deserów. Wystarczy ją osuszyć i włożyć do cukru. nadal będzie miała aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować