Creme brulee z dyni - Creme brulee with a pumpkin

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jak tu jesienią nie zrobić czegoś pysznego z dyni, która kusi swoją ciepłą barwą zachodzącego słońca. Złote, wirujące liście, plączące się we włosy babie lato... Czasem chce się westchnąć za Faustem, trwaj chwilo, jesteś piękna...

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g dyni
    4 żółtka
    150 g cukru
    250 ml śmietany kremówki /30 lub 36%/
    laska wanilii/łyżeczka cukru waniliowego/
    brązowy cukier/ na górę/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Creme brulee z dyni - creme brulee with a pumpkin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości. Miękką dynię zmiksuj w blenderze lub rozgnieć widelcem.
    - Zagotuj śmietankę z wanilią.
    - Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich zmiksowaną dynię, a następnie lekko wystudzoną śmietankę, delikatnie wymieszaj.
    - Wlej krem do foremek. Na dużą blaszkę do pieczenia wlej wodę, ułóż foremki z kremem i piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 25-30 min.
    - Na koniec posyp brązowym cukrem i przypal cukier palnikiem lub włóż na krótko do mocno nagrzanego piekarnika pod sam ruszt.

Porady

Moja rada: - Dyni ugotowanej na parze nie trzeba miksować tylko wystarczy zgnieść widelcem. - Najlepiej brązowy cukier przypalić palnikiem, mój się popsuł i musiałam "przypalać" w piekarniku, dlatego nie jest idealnie, deser jest jednak tak pyszny, że to wcale nie przeszkadza. - Krem pieczony w kąpieli wodnej jest o wiele delikatniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować