Cookie Monster

4.5 (176 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Obdarowany takim tortem jubilat na pewno się uśmiechnie!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 260 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - powidła: 5 łyżek
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżki
    MASA śMIETANKOWA:
    - śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
    - mascarpone: 250 gramów
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżki
    KREM MAśLANY:
    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - niebieski barwnik spożywczy w żelu: 6 gramów
    DODATKI:
    - lukier plastyczny biały: 50 gramów
    - lukier plastyczny czarny: 20 gramów
    - ciasteczka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Cookie monster - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cookie monster 1. CIASTO:
    W garnku mieszamy cukier z kakao, dodajemy mleko oraz masło. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć i gotujemy ok 1 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Mieszamy (najlepiej mikserem), a pod koniec dodajemy powidła.
    Osobno ubijamy białka, gdy mamy już sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę łączymy z ciastem, mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, w temp. 160 st przez 60 minut. Gdy średnica tortownicy jest większa, pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.
  • cookie monster 2. MASA ŚMIETANKOWA
    Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Powoli dodajemy mascarpone i dalej ubijamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć przekładamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
  • cookie monster 3. KREM MAŚLANY:
    Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy barwnik, aż krem osiągnie pożądany kolor. Do zrobienia włosków potrzebujemy specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego - Wilton nr 233.
    Krem zaczynamy nakładać od dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować