Tort chocolate chip cookie

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodka czekoladowa rozpusta, biszkopt z kropelkami czekoladowymi przełożony kremem na bazie mlecznej i białej czekolady.

IMG_20180626_130745_225
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:

6 białek
6 żółtek
6 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip

krem:

100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
150 ml słodkiej śmietanki 30%
125 g serka mascarpone

polewa czekoladowa:

100 g czekolady deserowej
50 ml słodkie śmietanki 30%
4 łyżki płynnego miodu

ponadto:

50 ml naparu z kawy do nasączenia
ciasteczka, kawałki czekolady, chocolate chip do ozdobienia

Sposób przygotowania przepisu:

Tort chocolate chip cookie

  • 1. Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( u mnie termoobieg). Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku. Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do masy jajecznej dodaj łyżkę oleju, delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak aby nie naruszyć struktury biszkoptu. Na końcu wsyp chocolate chip i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut. Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości ok 10-20 cm. Dzięki temu usuniesz nadmiar powietrza i ciasto będzie miało równy wierzch. Biszkopt wystudź, następnie przekrój na 3 blaty i naponczuj kawą.
    Przygotuj krem: śmietankę podgrzej w rondlu, nie gotuj jej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną mleczną oraz białą czekoladę. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić, dokładnie wymieszaj i odstaw masę aby trochę przestygła. Przestygniętą masę schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ubij ją mikser tak aby podwoiła objętość. Do masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj całość. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód oraz połamaną na kawałki deserową czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia, dokładnie wymieszaj, przestudź polewę. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu, a następnie udkoruj go ciasteczkami,czekoladkami oraz chocolate chips. Tort przechowuj w lodówce.

Porady

Masę śmietankowo- czekoladową dobrze schłódź przed ubiciem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptczekoladakarnawałświątecznie

Komentarze

Podobne przepisy

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

tort

Dodane przez: izaa_a

Tort orzechowy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...

Tort brzoskwiniowy

Dodane przez: Ola1984

Tort brzoskwiniowy

Prosty, a zarazem efektowny tort...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE