Colcannon z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis kuchni irlandzkiej wzbogacony o mięsko :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków
    1/2 małej główki włoskiej kapusty lub młodej białej kapusty
    1/2 kg szynki wieprzowej
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    pęczek szczypiorku lub koperku
    liść laurowy
    ziele angielskiego
    łyżeczka ziarnistego pieprzu
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Colcannon z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane mięsko 1. Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowego, ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę. Można wykorzystać gotowane lub pieczone mięso, które zostało z zupy lub świątecznej pieczeni.
  • Kapustka z koperkiem duszona w bulionie 2. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany bulionem pozostałym z gotowania mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do kapusty możemy dodać posiekany koperek.
  • Puree ziemniaczane 3. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące mleko, dodajemy łyżkę masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.
  • Puree z dodatkami 4. Dodajemy pokrojone mięso, osączoną kapustę (ewentualnie posiekany szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.
  • Smażące się danie 5. Opcjonalnie: Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę ziemniaczaną i podsmażamy. Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron.
    Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Mięso Młoda kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować