Colcannon z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowego, ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę. Można wykorzystać gotowane lub pieczone mięso, które zostało z zupy lub świątecznej pieczeni.
2.Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany bulionem pozostałym z gotowania mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do kapusty możemy dodać posiekany koperek.
3.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące mleko, dodajemy łyżkę masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.
4.Dodajemy pokrojone mięso, osączoną kapustę (ewentualnie posiekany szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.
5.Opcjonalnie: Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę ziemniaczaną i podsmażamy. Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron.
Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem.
Komentarze