"Ciepłe lody"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotlety mielone podane w nietypowej formie z pewnością urozmaicą zwykły obiad a przede wszystkim ucieszą dzieci. Mój niejadek z zaciekawieniem zaglądał do kuchni a potem zajadał ze smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 300g mięsa mielonego
    kawałek czerwonej papryki
    1/2 małej cebulki
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    jajko
    5 rożków do lodów
    4-5 kromek chrupkiego pieczywa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"ciepłe lody" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy. Łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym.
  • 2. Do jednej miski wbijamy jajko, dokładnie je mieszamy. Chrupkie pieczywo wałkujemy na drobno. Przesypujemy do drugiej miski. Rożki do lodów napełniamy dokładnie farszem. Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierce z chrupkiego pieczywa. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, stopniowo obracając.
  • Rożki obsmażamy z każdej strony. 3. Kiedy każdy rożek będzie wysmażony dookoła, ustawiamy je pionowo na patelni. Tak przyrządzone "ciepłe lody" możemy podawać z sałatą i młodymi ziemniakami.

Porady

Farsz możemy doprawić wedle upodobań naszego niejadka, wtedy z pewnością się nie oprze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować