Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Kruchy spód
Masło, mąkę i pozostałe składniki połączyć i zagnieść ciasto, następnie odstawić na pół godziny do lodówki.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, następnie rozwałkować ciasto na grubość 4 mm przełożyć do formy i uformować dookoła mały rancik (jak do tarty). Wstawić formę z ciastem do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, piec około 20 min, aż będzie złote. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa Galaretkowa
Pomarańcze obrać ze skórki i białych środków, Dwa pomarańcze pokroić w kostkę a dwa w plastry o grubości 4 mm. Pomarańcze pokrojone w kostkę przełożyć do rondla. Dodać skórkę z pomarańcza, zalać sokiem i zagotować. zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z proszkiem z dwóch galaretek tak aby nie było gródek, następnie ostudzić. Trzecią galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i ostudzić.
Kiedy masa z kostkami pomarańczy zacznie tężeć wylać na upieczony spód i włożyć do lodówki do stężenia, następnie na masę wyłożyć pomarańcze pokrojone w plastry zalać tężejącą galaretką bez owoców. Ostawić do lodówki na godzinę (ale najlepsze jest następnego dnia). Smacznego
Porady
Jeśli ktoś nie lubi skórki pomarańczowej to nie musi jej dodawać.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia :)
Komentarze