Ciasto ze śliwkami, jabłkami i orzechami

4.49 (178 ocen)

Smaczny i prosty w wykonaniu wypiek z jesiennymi owocami i orzechami włoskimi. W sam raz na podwieczorek.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO ORZECHOWE
    mąka pszenna – 500 g
    cukier trzcinowy – 150 g
    orzechy włoskie – 100 g
    masło – 100 g
    śmietana kwaśna 18% – 200 g
    jajka – 3 szt.
    proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    kakao – 20 g

    NADZIENIE
    jabłka – 250 g
    śliwki – 250 g
    orzechy włoskie – 100 g
    cukier trzcinowy (opcjonalnie) – 50 g
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Ciasto ze śliwkami, jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy grubo siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.
  • 2. Do miski wkładamy posiekane orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.
  • 3. Połowę schłodzonego ciasta kroimy w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować