Ciasto ze śliwkami i nutellą

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Pojawia się na każdej uroczystości rodzinnej. Idealnie pasuje do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 całe jaja
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki pszennej
    -1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 czubata łyżka kakao

    Masa:
    -2 całe jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 kostka masła
    -2 paczki śliwek kalifornijskich
    -1/2 szklanki nutelli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa:
    1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać pełnomleczną lub gorzką czekoladę i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i ostudzić.

    Wykonanie:
    1. Upiec ciemny biszkopt z 3 jaj w foremce wielkości 30 x 22 cm: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
    2. Śliwki zalać na noc wódką (taką ilością aby pokryły owoce), a następnie odcedzić i tym alkoholem nasączyć placek (można rozcieńczyć alkohol odrobiną wody i sokiem z cytryny).
    3. 2 całe jajka ubić na parze z cukrem.
    4. Masło rozkręcić, dodać ostudzoną masę jajeczną i nutellę.
    5. Wszystko dokładnie ukręcić.
    6. Placek rozkroić, nasączyć, wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugą częścią placka (nasączyć) i wyłożyć resztę masy. Ułożyć śliwki i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować