Ciasto z wiśniami

4.5 (193 ocen)

Pyszne ciasto z wiśniami

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. Cukru
    1 szkl. Mąki
    5 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku

    Ciasto wiśniowe:
    25 dkg margaryny
    4 żółtka
    1 szkl kwaśnej śmietany
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    6 białek
    1 szkl cukru kryształu
    1 kisiel wiśniowy

    Masa:
    ½ l mleka
    2 budynie wiśniowe
    20 dkg masła
    2 żółtka
    ½ szkl cukru kryształu

    Dodatkowo:
    1 l drylowanych wiśni z kompotu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec 20 min w 180 C. Wymiary blaszki to: 20x31.
  • 2. Ciasto wiśniowe:
    Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 4 części.
  • 3. Pianka:
    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając kisiel w proszku.
  • 4. Złożenie ciasta do pieczenia:
    Dwie części ciasta rozłożyć na 2 blaszki- posypać wiśniami- rozprowadzić pianę z białek- przykryć ciastem. Piec 2 placki w temp. 180 C przez ok. 35-40 min.
  • 5. Masa budyniowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem kryształem. W 2 części roztrzepać budyń i żółtka. Połączyć z gotującym mlekiem i zagotować. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części.
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto z wiśniami- ½ masy budyniowej- biszkopt – ½ masy budyniowej- ciasto z wiśniami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować