Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec 20 min w 180 C. Wymiary blaszki to: 20x31.
2.Ciasto wiśniowe:
Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 4 części.
3.Pianka:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając kisiel w proszku.
4.Złożenie ciasta do pieczenia:
Dwie części ciasta rozłożyć na 2 blaszki- posypać wiśniami- rozprowadzić pianę z białek- przykryć ciastem. Piec 2 placki w temp. 180 C przez ok. 35-40 min.
5.Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem kryształem. W 2 części roztrzepać budyń i żółtka. Połączyć z gotującym mlekiem i zagotować. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części.
6.Przełożenie:
Ciasto z wiśniami- ½ masy budyniowej- biszkopt – ½ masy budyniowej- ciasto z wiśniami
Komentarze