Ciasto z winogronem z masą mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto ma kilka warstw, dwie różne masy, bez dodatku cukru, chyba że ktoś woli słodkie masy to proszę dodać. Robi się szybko, polecam.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Niepełna szk. cukru
    • 3 łyżeczki kakao
    Składniki na masę śmietanową:
    • 2 galaretki pomarańczowe
    • ¾ l śmietany 36 %
    • Winogrona
    Składniki na masę serową:
    • 1 ½ opakowania śmietany 36 %
    • 1 opakowanie serka mascarpone
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • ¼ szk. mleka
    Dodatkowo:
    • ½ czekolady mlecznej
    • Posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z winogronem z masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Jedną cześć wkładamy do tortownicy.
  • ciasto 2. Na koniec można posypać dowolną posypką ale to nie jest koniczne.
    Ciasto chłodzimy w lodówce ca najmniej 2 godziny.
    Gotowe.
    Smacznego.
  • posypka 3. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
  • masa 4. Masę serową wykładamy na biszkopt.
  • 5. Wlewamy do masy serowej.
  • żelatyna 6. Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
  • serek 7. Dodajemy serek.
  • śmietana 8. . Robimy masę serową, ubijamy śmietanę.
  • biszkopt 9. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
  • owoce 10. Układamy winogrona.
  • śmietana 11. Na biszkopt wykładamy masę śmietanową.
  • galaretki 12. Rozpuszczamy galaretki pomarańczowe w 1 szk. wody i odstawiamy żeby nam trochę stężała.
  • biszkopt 13. Gdy biszkopt się upiecze, studzimy go i kroimy wzdłuż na połowę.
  • galaretki 14. Dodajemy galaretki.
  • śmietana 15. Robimy masę śmietanową, ubijamy mikserem śmietanę.
  • biszkopt 16. Wlewamy do tortownicy.
    Pieczemy 30 minut w 180 ˚C.
  • maka 17. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką.
  • mąka 18. W misce mieszamy razem mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.
  • żółtko 19. Następnie żółtka.
  • cukier 20. Dodajemy stopniowo cukier.
  • białka 21. W tym czasie robimy biszkopt.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować