Ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Średni

Pyszne i delikatne ciasto z malinami. Bardzo proste w wykonaniu zachwyci wszystkich.

  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
    250 g masła lub margaryny, zimnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    500 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • malinki 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło (schłodzone) , posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, można tez na noc. Foremkę (33x20) wysmarować olejem i zetrzeć 1 cześć ciasta na tarce o grubych oczkach, lekko wyrównać. Podpiec ok 20 min w temp. 190 stopni na zloty kolor. Wystudzić.

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier , następnie powoli dodawać budyń a na końcu olej.
    Włożyć na spod a następnie układać maliny i zetrzeć na wierzch pozostała cześć ciasta.

    Piec ok 40 min w temperaturze 190 stopni lub do suchego patyczka.

    Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Mozna użyć mrożonych malin lub tez mix owoców mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować