Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło (schłodzone) , posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, można tez na noc. Foremkę (33x20) wysmarować olejem i zetrzeć 1 cześć ciasta na tarce o grubych oczkach, lekko wyrównać. Podpiec ok 20 min w temp. 190 stopni na zloty kolor. Wystudzić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , następnie powoli dodawać budyń a na końcu olej.
Włożyć na spod a następnie układać maliny i zetrzeć na wierzch pozostała cześć ciasta.
Piec ok 40 min w temperaturze 190 stopni lub do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Mozna użyć mrożonych malin lub tez mix owoców mrożonych.
Komentarze