CIASTO Z ROGALIKAMI 7'DAYS

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest przepyszne ,delikatne i wykwintne.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    3-4 łyżki kawy
    1 szklanka cukru
    25 dag masła
    spirytus do smaku
    Masa śmietankowa:

    1/2 l śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku
    Dodatkowo:
    paczka rogalików 7day's mini
    powidła śliwkowe

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rogalikami 7'days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier;ubijamy na kremową masę.Dodajemy żółtka,ubijamy kilka chwil.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem ,delikatnie mieszamy z masą .Ciasto wykładamy na wysmarowaną,wyłożoną papierem blaszkę standardowych rozmiarów 25/36 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180 st.
    masa budyniowa:

    Połowę mleka zagotować z cukrem ,pozostałą część roztrzepać z żółtkami,mąkami i kawą.Wlać do mleka,ugotować budyń.Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.Masie można zaostrzyć smak dodając odrobinę spirytusu.
    masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić dodając cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę.
    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt (można posmarować powidłami) -masa budyniowa-rogaliki lekko dociskając w masę-masa śmietankowa-biszkopt-polewa

Porady

rogaliki 7'days można zastąpić domowymi rogalikami ,zrobionymi samemu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować