Placek z rogalikami seven days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przelać do tacy gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).
2.Jajka ubić z cukrem pudrem, na puszystą masę - do białości.
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
Po ubiciu jajek z cukrem, stopniowo dodawać przygotowaną mąkę i delikatnie mieszać - najlepiej dwoma łyżkami.
Na końcu wsypać startą czekoladę i również delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto biszkoptowe wylać do tacy wysmarowanej na dnie margaryną i wysypaną bułką tartą.
Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zwiększyć temperaturę do 180. Piec w takiej temperaturze przez około 35 minut (sprawdzając patyczkiem lub wykałaczką czy jest już suchy).
3.Połowę mleka zagotować z cukrem ,pozostałą część roztrzepać z żółtkami,mąkami i kawą.Wlać do mleka,ugotować budyń.Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.Masie można zaostrzyć smak dodając odrobinę spirytusu.
4.Przygotowanie :
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko.
Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno.Gotowe :)
Komentarze