placek z rogalikami seven days

0 (0 ocen)

Wyśmienita uczta dla łasuchów

Składniki:

  • Składniki na jasny biszkopt:

    6 jajek
    niecała 1 szklanka mąki pszennej
    6 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru


    Składniki na biszkopt z czekoladą

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3-1/2 szklanki startej czekolady

    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    3-4 łyżki kawy
    1 szklanka cukru
    25 dag masła
    spirytus do smaku
    Dodatkowo:
    paczka rogalików 7day's mini

    polewa
    Składniki:
    250 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    7 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z rogalikami seven days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przelać do tacy gotowe ciasto.

    Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).
  • 2. Jajka ubić z cukrem pudrem, na puszystą masę - do białości.
    Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
    Po ubiciu jajek z cukrem, stopniowo dodawać przygotowaną mąkę i delikatnie mieszać - najlepiej dwoma łyżkami.
    Na końcu wsypać startą czekoladę i również delikatnie wymieszać.

    Gotowe ciasto biszkoptowe wylać do tacy wysmarowanej na dnie margaryną i wysypaną bułką tartą.
    Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zwiększyć temperaturę do 180. Piec w takiej temperaturze przez około 35 minut (sprawdzając patyczkiem lub wykałaczką czy jest już suchy).
  • 3. Połowę mleka zagotować z cukrem ,pozostałą część roztrzepać z żółtkami,mąkami i kawą.Wlać do mleka,ugotować budyń.Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.Masie można zaostrzyć smak dodając odrobinę spirytusu.
  • 4. Przygotowanie :
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko.
    Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno.Gotowe :)
  • 5. Składanie
    biszkopt jasny-połowa kremu- rogaliki seven days-druga połowa kremu -biskopt czekoladowy-polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować