Ciasto z rabarbarem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto dla wielbicieli rabarbaru :)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki: /na tortownicę o średnicy 24 cm; ciasta wystarczy także na 26 cm, można wówczas dodać 1 jabłko/
    400 g mąki pszennej (typ 550)
    300 g masła
    2 żółtka
    60 g brązowego cukru
    2 łyżki jogurtu naturalnego ( w oryginale 2 łyżki śmietany 18%)
    Nadzienie:
    8 lasek rabarbaru (ok. 950 g)
    4 jabłka (ok. 900 g)
    1 łyżeczka cynamonu
    otarta skórka z 1 cytryny
    3 łyżki kaszy manny
    6-7 łyżki brązowego cukru
    Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia ciasta lody waniliowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x5pn5c 1. W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
    W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 7 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamonu oraz otartą skórką z cytryny.
  • image-0l53ay5 2. Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce.
    Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.
  • image-057clor 3. Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować