Ciasto z pieczonym rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, mięciutkie, wilgotne i długo zachowujące świeżość. Do tego słodko-kwaśne...szybko pobudza nasze kubki smakowe do intensywnej pracy...bo łączy różne smaki...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - rabarbar: 500 gramów
    - jaja: 6 sztuk
    - mielone migdały: 150 gramów
    - mielone wiórki kokosowe: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - brązowy cukier: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z pieczonym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, zdejmujemy skórkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 40 minut. Wyjmujemy na sito, studzimyi odsączamy (dociskamy dłonia, aby pozbyć się jak największej ilości soku). Sok możemy wykorzystać na kompot, do budyniu, kisielu...

    Odmierzamy 1 szklankę upieczonego rabarbaru, miksujemy. Resztę możemy wykorzystać np. do naleśników. Oczywiście należy go posłodzić :-)

  • 2. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mielone migdały, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i rabarbar. Mieszamy miserem do połączenia się składników.

    Do tortownicy wkładamy dno z kominem, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

    Zamiast wiórków kokosowych można dać same mielone migdały lub też zrobić ciasto kokosowo-rabarbarowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować