Ciasto z patelni - orzechowa kunafa z masą budyniową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.
Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku.
Zostawiamy, aby przestygło.
Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.
Komentarze