Ciasto na krakersach z masą budyniową

4.46 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonałe ciasto na niedzielny deser.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    1/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    250g masła
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    1 płaska łyżka cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    2 duże opakowania krakersów
    gotowa masa krówkowa
    100 g płatków migdałowych i kokosowych
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto na krakersach z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy budyniowej:
    Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić i dodając masło zmiksować na gładką masę.
  • 2. Ułożyć krakersy na blaszce o wymiarach ok. 25x36 cm, przykryć masa budyniową i znowu ułożyć krakersy. Następnie posmarować krakersy masą krówkową i przykryć znów krakersami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i wystudzić. Śmietanę ubić dodać cukier i tężejącą żelatynę. Przygotowaną masą posmarować krakersy. Na wierzchu ułożyć lekko zarumienione na patelni płatki migdałowe.

Porady

Najlepiej ciasto przygotować w sobotę, aby niedziela była tylko na podjadanie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować