Ciasto truskawkowe z masą budyniową

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto lekkie i smaczne. A biszkopt…z nowego przepisu od koleżanki z pracy, naprawdę rewelacyjny, polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (na kwadratową tortownicę 24/24cm, po upieczeniu należy przekroić na pół):

    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru/cukru pudru
    tłuszcz do posmarowania brytfanki

    Składniki na masę:

    2 budynie śmietankowe z cukrem
    1/2l mleka
    1 kostka masła/margaryny zwykłej
    truskawki
    galaretka (dowolny smak) przygotowana w 250ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu.
  • 2. Budynie śmietankowe gotujemy na 1/2l mleka. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło/margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, by również była w temperaturze pokojowej. Ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  • 3. Wcześniej należy przygotować galaretkę i po stężeniu pokroić w kostkę. Do połowy masy budyniowej dodać pokrojone truskawki, a do drugiej połowy pokrojoną galaretkę.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy następująco: biszkopt, masa z truskawkami, biszkopt, masa z galaretką. Na wierzch układamy truskawki. Można na truskawki wylać jeszcze jedną galaretkę, ale nie jest to konieczne. Ciasto podajemy po schłodzeniu przez minimum 2h w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować