Ciasto truskawkowe z masą budyniową

  • wyświetlono: 4921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto lekkie i smaczne. A biszkopt…z nowego przepisu od koleżanki z pracy, naprawdę rewelacyjny, polecam :)

Młoda mama
  • 120min

Składniki

Składniki na biszkopt (na kwadratową tortownicę 24/24cm, po upieczeniu należy przekroić na pół):

5 jaj
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru/cukru pudru
tłuszcz do posmarowania brytfanki

Składniki na masę:

2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2l mleka
1 kostka masła/margaryny zwykłej
truskawki
galaretka (dowolny smak) przygotowana w 250ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowe z masą budyniową

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu.
  • 2. Budynie śmietankowe gotujemy na 1/2l mleka. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło/margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, by również była w temperaturze pokojowej. Ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  • 3. Wcześniej należy przygotować galaretkę i po stężeniu pokroić w kostkę. Do połowy masy budyniowej dodać pokrojone truskawki, a do drugiej połowy pokrojoną galaretkę.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy następująco: biszkopt, masa z truskawkami, biszkopt, masa z galaretką. Na wierzch układamy truskawki. Można na truskawki wylać jeszcze jedną galaretkę, ale nie jest to konieczne. Ciasto podajemy po schłodzeniu przez minimum 2h w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto architekta z masą budyniową

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto architekta z masą budyniową

Jest z nim trochę pracy, ale warto...

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

image-0vcaak9

Dodane przez: xamelka1

Ciasto porzeczkowe z masą budyniową

Porzeczek zawsze u mnie jest sporo...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE