CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

delikatne jak chmurka, bardzo truskawkowe ciasto dla dorosłych i dzieci.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD CIASTA:
    4 jajka
    1/2 szklanka cukru
    1/2 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    MUS:
    500 g truskawek
    1 łyżka żelatyny
    400 ml śmietanki 36%
    100 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki wody
    DODATKOWO:
    dżem truskawkowy
    truskawki do dekoracji
    1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem truskawkowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Białka miksować aż się spienią. Dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Jak piana będzie sztywna i błyszcząca dodać żółtka i wymieszać.

    Mąki przesiać i dodać do masy. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec ok 20 minut w temp. 180 st. C

    MUS: Truskawki umyć i wyjąc z nich szpatułki. Zblendować na gładką masę i przelać przez sitko aby pozbyć się małych pestek. Do truskawek dodać cukier waniliowy i wymieszać.

    Śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie rozpuścić ją podgrzewając delikatnie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki truskawek i wymieszać. Dodać pozostałe truskawki i wymieszać ponownie. Mus dodać do ubitej śmietanki i wymieszać aby składniki połączyły się.

    Na ostudzonym spodzie smarujemy warstwę dżemu truskawkowego. Na dżem wylewamy mus. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na stężałe ciasto wykładamy truskawki i polewamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować