Ciasto z musem truskawkowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Białka miksować aż się spienią. Dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Jak piana będzie sztywna i błyszcząca dodać żółtka i wymieszać.
Mąki przesiać i dodać do masy. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec ok 20 minut w temp. 180 st. C
MUS: Truskawki umyć i wyjąc z nich szpatułki. Zblendować na gładką masę i przelać przez sitko aby pozbyć się małych pestek. Do truskawek dodać cukier waniliowy i wymieszać.
Śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie rozpuścić ją podgrzewając delikatnie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki truskawek i wymieszać. Dodać pozostałe truskawki i wymieszać ponownie. Mus dodać do ubitej śmietanki i wymieszać aby składniki połączyły się.
Na ostudzonym spodzie smarujemy warstwę dżemu truskawkowego. Na dżem wylewamy mus. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na stężałe ciasto wykładamy truskawki i polewamy czekoladą.
Komentarze