Ciasto z musem truskawkowym

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakowite!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blacha o wym. 25 x 28
    Składniki na biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku
    Masa serowa:
    1 kostka masła
    2 litry mleka
    1/2 litra śmietany 18%
    5 jaj
    3/4 szkl. cukru pudru
    Mus truskawkowy:
    800 g truskawek mrożonych
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ubitych jaj. Wymieszać i przełożyć do blachy. Piec ok. 35 minut w temp 180 s C. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
  • 2. Masa serowa: Jaj rozbić trzepaczką na jednolitą masę ze śmietaną. Mleko zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę jajeczno - śmietanową. Gotować na małym ogniu aż oddzieli się twaróg od serwatki, trwa to ok 5-10 min. Powstały ser odcedzić przez sito. Pozostawić ser do odsączenia nadmiaru płynu do ostygnięcia.
    2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać stopniowo ser. Masę podzielić na 3 części.
    Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem i zagotować w garnku, wsypać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.
    Złożenie ciasta:
    Biszkopt I - część masy serowej - 3/4 musy truskawkowego - biszkopt - część masy serowej - biszkopt - reszta masy serowej- mus truskawkowy. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować