Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ubitych jaj. Wymieszać i przełożyć do blachy. Piec ok. 35 minut w temp 180 s C. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
2.Masa serowa: Jaj rozbić trzepaczką na jednolitą masę ze śmietaną. Mleko zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę jajeczno - śmietanową. Gotować na małym ogniu aż oddzieli się twaróg od serwatki, trwa to ok 5-10 min. Powstały ser odcedzić przez sito. Pozostawić ser do odsączenia nadmiaru płynu do ostygnięcia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać stopniowo ser. Masę podzielić na 3 części.
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem i zagotować w garnku, wsypać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.
Złożenie ciasta:
Biszkopt I - część masy serowej - 3/4 musy truskawkowego - biszkopt - część masy serowej - biszkopt - reszta masy serowej- mus truskawkowy. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze