Masa bananowa:
- około 600 g obranych bananów
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona)
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić na sztywno białka na biszkopt. Dodać do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Utrzeć. Następnie cały czas miksując dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (o średnicy 28 cm.) i piec w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15 minutach. Pozostawić do wystudzenia.
2.Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Banany rozdrobnić i skropić sokiem z cytryny. Kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Dodać banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Masę przełożyć na biszkopt i zostawić do schłodzenia i stężenia.
3.Śmietankę na mus podgrzać z połamanymi czekoladami do momentu ich rozpuszczenia. Uwaga nie zagotować kremówki! Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do śmietanki. Pozostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić i wyłożyć na masę bananową. Całość schłodzić.
Komentarze