Ciasto z kremem karpatka

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne ciasto z kremem karpatka z dodatkiem dżemu wiśniowego i wiśniówki. Idealne na przyjęcia i uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki
    - 2 kremy karpatka
    - podłużne biszkopty
    - wódka wiśniówka
    - płatki migdałowe

    Masa z dżemu
    - 2 dżemy wiśniowe
    - 5 łyżek soku pomarańczowego
    - 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ubijamy białka na sztywno dodajemy żółtka i cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
  • 2. Masa z dżemu - Gotujemy dżemy z dodatkiem soku pomarańczowego gdy się rozpuszczoną dodajemy żelatynę i mieszamy aż się dobrze rozpuści.
    Przygotowujemy kremy karpatka według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Przełożenie ciasta - biszkopt - masa z dżemu - krem karpatka - biszkopty namoczone w wiśniówce - drugi krem karpatka - prażone na patelni płatki migdałowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować