Ciasto z kremem bananowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną piane dodajemy cukier i cukier waniliowy następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ciut octu ok ½ łyżeczki i energicznie zamieszać piana i wylewam wszystko do ubitych białek cały czas miksując. Zmniejszam obroty miksera o połowę i daje przesianą mąkę i budyń czekoladowy. Wylewam biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wymiar 23 x 36 pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 st. Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Przestudzić.
2.Krem bananowy:
Banany zblendować z ½ soku z wyciśniętej cytryny.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Bitą śmietanę zmiksować z cukrem pudrem dodać zblendowane banany i na sam koniec przestudzona i już tężejącą galaretką cytrynową.
Na jedną część biszkoptu wylać jedną połowę kremu bananowego przyłożyć drugą częścią biszkoptu i na samą górę dajemy resztę kremu bananowego górę dekorujemy malinami i zalewamy galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody i jak już jest tężejąca zalewamy wierzch ciasta żeby galaretka przykryła maliny. Ciasto trzymamy w lodówce.
Komentarze