Ciasto z kremem bananowym i malinami

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto dla miłośników bananów i malin. Zachwyci nie jedno podniebienie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    Ciut octu
    Krem bananowy
    600 ml bitej śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    4 banany
    ½ soku z cytryny
    350 g malin
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem bananowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z kremem bananowym i malinami 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną piane dodajemy cukier i cukier waniliowy następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ciut octu ok ½ łyżeczki i energicznie zamieszać piana i wylewam wszystko do ubitych białek cały czas miksując. Zmniejszam obroty miksera o połowę i daje przesianą mąkę i budyń czekoladowy. Wylewam biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wymiar 23 x 36 pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 st. Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Przestudzić.

  • Ciasto z kremem bananowym i malinami 2. Krem bananowy:
    Banany zblendować z ½ soku z wyciśniętej cytryny.
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
    Bitą śmietanę zmiksować z cukrem pudrem dodać zblendowane banany i na sam koniec przestudzona i już tężejącą galaretką cytrynową.
    Na jedną część biszkoptu wylać jedną połowę kremu bananowego przyłożyć drugą częścią biszkoptu i na samą górę dajemy resztę kremu bananowego górę dekorujemy malinami i zalewamy galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody i jak już jest tężejąca zalewamy wierzch ciasta żeby galaretka przykryła maliny. Ciasto trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować