Ciasto z kiwi na herbatnikach z masą budyniową

4.5 (168 ocen)

Jest pyszne i bardzo efektowne, zachwyć nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 12-15 średnich bardzo dojrzałych słodkich kiwi
    3 galaretki zielone (smak ulubiony)
    2 duże opakowania herbatników

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    4 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki masła
    1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Ciasto z kiwi na herbatnikach z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W szklance mleka wymieszać budynie i mąkę, dodać to do gotującego się mleka, szybko mieszać aż zgęstnieje - gotować tak cały czas mieszając przez około 2 min. aż zrobi się budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać na puszysty krem.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Obrać kiwi, pokroić na około 1/2 cm plasterki. Na blaszce 25x30 z wyciąganym dnem lub wyłożonej papierem do pieczenia układać warstwami:
    - herbatniki, 1/3 kremu, kiwi
    - herbatniki, 1/3 kremu, kiwi
    - herbatniki, 1/3 kremu
    Ostatnią warstwą kremu dobrze "uszczelnić" ciasto tak żeby galaretka nie spłynęła pod spód. Odstawić do lodówki na czas w którym galaretka przestygnie i zacznie pomalutku tężeć.
  • 4. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc aż herbatniki zmiękną i całe ciasto się "przegryzie"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kiwi Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować