Ciasto z kiwi na herbatnikach z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W szklance mleka wymieszać budynie i mąkę, dodać to do gotującego się mleka, szybko mieszać aż zgęstnieje - gotować tak cały czas mieszając przez około 2 min. aż zrobi się budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać na puszysty krem.
2.Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
3.Obrać kiwi, pokroić na około 1/2 cm plasterki. Na blaszce 25x30 z wyciąganym dnem lub wyłożonej papierem do pieczenia układać warstwami:
- herbatniki, 1/3 kremu, kiwi
- herbatniki, 1/3 kremu, kiwi
- herbatniki, 1/3 kremu
Ostatnią warstwą kremu dobrze "uszczelnić" ciasto tak żeby galaretka nie spłynęła pod spód. Odstawić do lodówki na czas w którym galaretka przestygnie i zacznie pomalutku tężeć.
4.Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc aż herbatniki zmiękną i całe ciasto się "przegryzie"
Komentarze