Ciasto z jabłkami i kremem

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne jabłkowo-kremowe ciasto

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru
    6 łyżek mąki tortowej
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa;
    6 jabłek
    4 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    pół szklanki wody
    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat śmietankowy
    1/2 szkl.cukru
    1 margaryna (lub masło)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy cienki biszkopt.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Zalewamy wodą,dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Gdy będą miękkie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą,odstawiamy do wystygnięcia.Z mąki gotujemy budyń,gdy przestygnie ucieramy z margaryna na puszysty krem,na koniec dodajemy aromat śmietankowy.Na wystygnięty biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkowa,następnie gotowy krem budyniowy.Wierzch ciasta możemy polac polewą czekoladową i zrobić posypkę z pogniecionych draży mlecznych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować