Obłędnie czekoladowe i migdałowe ciasto z całymi gruszkami. Smakuje jak wygląda!
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
na syrop do gruszek:
3-4 gruszki
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
sok z 1/2 cytryny
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru migdałowego Amaretto
120 g masła
120 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z gruszką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy gruszki do ciasta: Gruszki obrać ze skórki (zostawiamy patyczek) i usunąć gniazda nasienne. Od dołu podciąć gruszki aby utrzymywały pion.
Wodę z cukrem oraz cynamonem, anyżem i sokiem z cytryny zagotować aż rozpuści się cukier. Dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie.
Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem podgrzewać nad parą wodną aż czekolada rozpuści się. Jak sos czekoladowy będzie gładki zdjąć z ognia i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem do puszystej masy. Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając ciasto. Dodać sos czekoladowy (może być ciepły ale nie gorący) i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać aż wszystkie składniki wymieszają się.
Do formy wylać część ciasta. Ustawić gruszki tak aby stały pionowo i wylać do formy pozostałe ciasto. Ciasto piec ok 30-40 minut w temp 180 st. C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy tzn. że ciasto jest gotowe.
Komentarze