Kokosowe ciasto z migdałami

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Delikatnie kremowe

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kokosowy:
    5 jaj
    100 g cukru
    100 g mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
    60 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju słonecznikowego ( dałam zwykły rzepakowy )

    Mus kokosowy:
    1 puszka mleczka kokosowego
    14 g żelatyny spożywczej (2 łyżki ) + 40 ml zimnej wody
    200g czekolady białej
    800 ml słodkiej śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru ( w oryginalnym przepisie nie było )

    Dodatkowe składniki do dekoracji:
    80 g wiórków kokosowych
    80 g całych migdałów
    kilka kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Kokosowe ciasto z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kokosowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Do ubitych na sztywno białek dodać po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach. Do ubitej masy wsypywać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć składniki. Do formy o rozm.35x24cm wyłożonej papierem pergaminowym wlać ciasto biszkoptowe, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na termoobiegu w temp. 170°C przez około przez około 20-25 minut lub "góra-dół" w temp. 180°C przez około 30 minut. (można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony ).
    Upieczony biszkopt wyjąć i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Mus kokosowy:
    Żelatynę wsypać do zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, odstawić z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Wrzucić pokruszoną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać, żeby rozpuścić całą wrzuconą czekoladę. Połączone składniki zostawić do ostygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.
  • 3. Przygotowanie ciasta:
    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części tak, żeby dolna część była troszkę grubsza od górnej. Na dno formy wyłożyć dolną część biszkopta, wlać na niego połowę masy kokosowej, wyrównać. Położyć następną część biszkopta i wlać pozostałą część musu kokosowego. Górę obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić ciasto na około 2 godziny do lodówki do schłodzenia.
  • 4. Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na około 10 minut. Wylać wodę, obrać migdały ze skórki, posiekać, przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika. Prażyć w temp. 180° przez około 5-7 minut ( najlepiej zrobić to po wyjęciu biszkopta z piekarnika, nie ma wtedy potrzeby włączania go ponownie ). Wyjąc i ostudzić.
    Schłodzone ciasto dekorować uprażonymi migdałami i startą na wiórki czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować