Ciasto z budyniem i truskawkowym musem

0 (0 ocen)

Wyśmienite ciasto z truskawkami i do tego warstwy znacząco się wyróżniają.

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    450 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
    4 łyżki cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    200 g masła
    Masa truskawkowa:
    500 g truskawek świeżych
    2 łyżki soku z cytryny
    1/3 szkl cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    70 ml ciepłej wody
    300 ml kremówki
    Dodatkowo:
    truskawki świeże
    1 galaretka truskawkowa
    450 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

    Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.

    Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
    Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
    Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować